معرفی شغل مهندسی کشاورزی



شغل مهندسی کشاورزی

مهندسی کشاورزی از قدیمی ترین و کارآمدترین علومی می باشد که بشر از آن آگاه است. زیرا از قدیم تا به امروز هم این علم ادامه دارد و از آن استفاده می گردد. از زمان های قدیم انسان به منظور تامین منابع غذایی خود کاشت و برداشت مواد کشاورزی را انجام می‌داده همچنین در طی سال‌های گذشته تجربه‌های زیادی در این زمینه کسب کرده است.
در طی این سال ها مطالعه کردن برای افزایش بهره برداری و راندمان کار باعث گردیده است که این رشته را به عنوان یک رشته دانشگاهی در بیاورند تا بتوانند افراد متخصص در این زمینه تربیت کنند و این علم را به صورت گسترده سیستمی و تخصصی تر ادامه دهند.
ارزش این شاخه از علم با افزایش جمعیت و بروز خشکسالی و بی آبی های فراوان بیشتر نمایان شد و متخصصین این رشته به دنبال راه های جایگزین و مناسب برای افزایش سطح زیر کشت و تولید محصول با استفاده از کمترین میزان آب می باشند
اگر علاقه مند به طبیعت هستید و از فکر کردن به گیاهان، خاک و هرچیزی که راجع به کشاورزی می باشد لذت می برید و تا حالا بارها به انجام کارهای کشاورزی به صورت علمی فکر کرده اید شغل مهندسی کشاورزی بسیار برای شما شغل مناسب و ایده آلی می باشد.
مهندس کشاورزی فعالیت های مختلفی را انجام می دهد. وی به توسعه استفاده از ماشین آلات کشاورزی و پیاده سازی فرآیندهای صحیح و علمی کشاورزی، باغبانی و جنگلداری می پردازد. مهندس کشاورزی همچنین باید دارای دانش و مهارت لازم برای کار کردن در صنایع مختلف کشاورزی و یا بخش بازرگانی و تجارت محصولات کشاورزی باشد.
مهندس کشاورزی کمک می کند تا کشاورزی هرچه بیشتر، با ثبات، امن و سازگار با محیط زیست گردد. وی روش ها و فن آوری های مختلف و متفاوت را برای افزایش محصول، بهبود استفاده از زمین و مراقبت از منابع و مواد اولیه از قبیل بذر، کود، آب، آفت کش ها و سوخت، بررسی و تجزیه و تحلیل می نماید. مهندس کشاورزی راهکارهای مناسب را برای حفظ سلامت و امنیت کشاورزان، جانوران محیطی و محصولات تولید شده کشاورزی پیشنهاد می کند.
مهندس کشاورزی روش ها و ابزارهای خاصی را برای آماده سازی زمین و عملیات کاشت و برداشت، طراحی و به شرکت های تخصصی و کشاورزان ارائه می نماید. او برای ساخت و توسعه تجهیزات و ابزارآلات هوشمند، فن آوری های نوین نرم افزاری و سخت افزاری را با هم ادغام کرده و به طور مداوم راه های بهتر را برای کاهش تلفات محصول در زمان برداشت، بسته بندی، انبار، فرآوری و توزیع بررسی کرده و در صنایع مرتبط به کار می برد.در واقع مهندس کشاورزی شخصی است که برای سیستم سرمایشی، گرمایشی، رطوبت و تهویه انبار نگهداری محصولات، برنامه ریزی و فعالیت می کند.

در ضمن ساعت کاری مهندس کشاورزی اصولا به صورت تمام وقت است البته برخی از آنها به دلیل نوع فعالیت شان، ساعت کاری مشخصی ندارند و گاهی ساعات زیادی مشغول کار می باشند. مهندس کشاورزی باید بتواند در مکان های گوناگون از جمله مزارع، آزمایشگاه ها یا شرکت های کشاورزی و در شرایط آب و هوایی گوناگون کار کند.

در ادامه مقاله با وظایف مهندس کشاورزی ، مهارت و توانمندی های مورد نیاز مهندس کشاورزی ، تحصیلات لازم برای ورود به شغل مهندسی کشاورزی ، آینده شغلی و بازارکار مهندس کشاورزی ، درآمد مهندس کشاورزی و شخصیت های مناسب شغل مهندس کشاورزی بیشتر آشنا خواهید شد.


شغل مهندسی کشاورزی

وظایف مهندس کشاورزی

ارزیابی اثرات محیطی تولیدات کشاورزی و ارائه راهکارهای مناسب به منظور کاهش اثرات منفی زیست محیطی

نظارت بر مراحل مختلف پروژه های کشاورزی از جمله زهکشی، اصلاح و آبیاری

طراحی ابزار و ماشین آلات کشاورزی با کمک نرم افزارها و برنامه های کامپیوتری

آزمایش و تست تجهیزات و ابزارآلات جدید مانند سم پاش ها، ماشین آلات برداشت و ذخیره سازی و ... برای اطمینان از درستی عملکرد آنها

هدایت و راهنمایی کشاورزان و صاحبان کسب و کارهای کشاورزی در استفاده صحیح از زمین ها به منظور تولید بهینه محصولات

تعمیر و نگهداری ماشین آلات کشاورزی

فراهم کردن محیطی امن و مناسب برای کار کشاورزی از طریق کنترل و نظارت بر سیستم های آبرسانی، سرمایشی، گرمایشی، تهویه و ...

طراحی و نظارت بر روش ها و فرایندهای مورد نیاز برای تولید، نگهداری و فرآوری محصولات کشاورزی

با توجه به اندازه سازمان و یا شرکت محل کار، مهندس کشاورزی گاهی مسئولیت های مدیریت و هماهنگی فروش و بازاریابی و پشتیبانی فنی را نیز برعهده دارد.

مهارت و توانمندیهای مورد نیاز مهندس کشاورزی

توان بالا در تحلیل اطلاعات

رویکرد خلاقانه در حل مساله

مهارت های عالی فنی، علمی، ریاضیات و فناوری اطلاعات

توان برنامه ریزی کاری مناسب (مخصوصا در پست های مدیریتی)

توان مدیریت و سازماندهی تیم های کاری (ویژه مدیران)

مهارت ارتباطی مناسب برای ارتباط با همکاران، کشاورزان و کارگران

به روز بودن و آگاهی از آخرین فناوری ها و پیشرفت های حوزه کشاورزی

تحصیلات لازم برای ورود به شغل مهندسی کشاورزی

فارغ التحصیلان انواع گرایش های مهندسی کشاورزی در مقطع کارشناسی یا کارشناسی ارشد با توجه به تخصص و علاقه خود می توانند وارد حوزه مربوطه در این شغل شوند.

در مقطع کارشناسی، فارغ التحصیلان از دو گروه آموزشی علوم ریاضی و فنی و علوم تجربی می توانند مهندس کشاورزی شوند.

در گروه ریاضی و فنی : مهندسی کشاورزی (گرایش های اقتصاد کشاورزی، ماشین های کشاورزی، مکانیزاسیون کشاورزی و گرایش آب)

در گروه علوم تجربی : رشته های مهندسی کشاورزی- علوم و صنایع غذایی، مهندسی کشاورزی-گیاه پزشکی، مهندسی کشاورزی-علوم باغبانی، مهندسی کشاورزی-علوم دامی و مهندسی کشاورزی-زراعت و اصلاح نباتات

همچنین در مقطع کارشناسی ارشد، فارغ التحصیلان اغلب رشته های گروه کشاورزی و منابع طبیعی نیز می توانند شغل مهندسی کشاورزی را برای کار کردن و کسب درآمد و پیشرفت انتخاب نمایند.


گرایش های مختلف مهندسی کشاورزی

گرایش های مختلف مهندسی کشاورزی

رشته مهندسی کشاورزی در رشته ریاضی فیزیک دارای سه گرایش مختلف است که دانشجویان می توانند با توجه به علاقه هر کدام را برای تحصیل انتخاب کنند.

گرایش آب

گرایش آب از مهندسی کشاورزی در ارتباط با آب است و کسانی که در این گرایش تحصیل می کنند با ویژگی های مختلف و نحوه به دست آوردن آن و شیوه انتقال و مصرف و روش‌های مختلف آشنا می‌شود. افرادی که در این گرایش تحصیل می کنند برای به دست آوردن آمادگی بیشتر و افزایش سطح آگاهی درس های مثل زمین شناسی، خاک شناسی، گیاه شناسی، طراحی سیستم و ساخت تجهیزات مکانیزه آبیاری را می آموزند.

بخاطر کمبود منابع آبی این گرایش هم اکنون لز مهم ترین زیر مجموعه های علم کشاورزی در دنیا به ویژه در کشور ما است زیرا بطور جدی با مشکل کمبود منابع آب روبرو هستیم. افرادی که در این رشته تحصیل می کنند باید به صورت دائم اقدام به تحقیقات مختلف برای افزایش راندمان محصولات کشاورزی با ارائه روش های نوین آبیاری کنند.


گرایش اقتصاد کشاورزی

گرایش اقتصاد کشاورزی از رشته مهندسی کشاورزی می باشد که هدفش تربیت کردن افراد متخصص است که بتوانند علم اقتصاد را یاد بگیرند و در زمینه کشاورزی آنرا به کار ببرند. این گرایش به دانشجویان یاد می دهد که بتوانند از منابع موجود بیشترین استفاده را از نظر اقتصادی ببرند. در واقع اقتصاد کشاورزی کمک می کند که با استفاده از کود، آب، خاک، بذر و دیگر مواد بتوانیم راندمان کار را بالا ببریم.

گرایش اقتصاد کشاورزی در مباحث کلان اقتصادی کشور در حوزه کشاورزی هم فعالیت میکند و با ارائه راه کارهای مؤثر سیاست های دولت و مسئولین را به سمت بهینه کردن صنعت کشاورزی کشور میبرد. یکی از گرایش های مهم رشته اقتصاد هم کشاورزی است که با این گرایش متفاوت است و دانشجویانی که در آن رشته تحصیل می کنند اطلاعات زیادی در زمینه کشاورزی نداشته و بیشتر در حوزه اقتصاد آموزش می بینند.

گرایش ماشین آلات کشاورزی

در حال حاضر کشاورزی به سمت صنعتی شدن و پیشرفته شدن می رود و برای به دست آوردن موفقیت و بالا بردن راندمان در این حوزه باید از ماشین‌آلات و تجهیزات مختلف استفاده کرد. به همین علت گرایش ماشین آلات کشاورزی در رشته مهندسی کشاورزی به انجام این کار می‌پردازد که با ارایه تجهیزات جدید قدم‌های بزرگی برای بهبود وضعیت کشاورزی برمیدارد.

دانشجویان این رشته در کنار دروس رشته کشاورزی، دروس رشته مکانیک و برق را هم می خوانند و با ساختار تجهیزات مختلف کشاورزی آشنا می شوند. دانشجویان می توانند بعد از فارغ التحصیلی اقدام به طراحی و ساخت تجهیزات مختلف کشاورزی برای آسان تر و بهینه کردن این صنعت کنند.

گرایش های مختلف مهندسی کشاورزی


آینده شغلی، بازار کار و فرصت های استخدامی مهندس کشاورزی

فارغ التحصیلان رشته مهندسی کشاورزی (گرایش های مختلف) می توانند در سازمان ها و شرکت های حوزه کشاورزی و منابع طبیعی همچون شرکت خدمات مهندسی آب و خاک کشور، شهرداری ها، وزارت جهاد کشاورزی و سایر سازمان ها و شرکت های مرتبط مشغول به کار شوید.
همچنین مراکز آموزشی (هنرستان های کشاورزی، دانشکده های کشاورزی، آموزشکده های کشاورزی، مراکز آموزش کشاورزی و...) مراکز پژوهشی و بخشهای وابسته به آنها در مراکز استانها، سایر ادارات دولتی و نیمه دولتی (سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کل کشور و ادارات منابع طبیعی استان ها، سازمان بوستان ها و فضای سبز استان ها و شهرستان ها، سازمان حفاظت محیط زیست و اداره های کل آن در استان ها و...)، بخش های غیردولتی شامل آزمایشگاه ها و شرکت های خصوصی کشاورزی از مهمترین حوزه های استخدام و یافتن شغل برای مهندسان کشاورزی می باشند.
به طور کلی بخش کشاورزی در کشور ما توسعه و پیشرفت علمی چشمگیری نداشته است و با مشکلات متعددی روبرو می باشد.

متناسب با این امر از یک نگاه فرصت های شغلی آن نیز محدود می باشد و فارغ التحصیلان این حوزه مشکلات زیادی دارند که برخی از آنها عبارتند از :


بسیار محدود بودن فرصت های اشتغال در برخی گرایش ها به خصوص در بخش دولتی

و دولتی بودن اکثر بخش های حوزه کشاورزی و عدم فراهم سازی زمینه برای ورود گسترده بخش خصوصی

بدیهی است در هر حال دانش‌آموختگان کارآفرین و خلاق حوزه کشاورزی باید در پی آفرینش فرصت های کاری نو برای خود و دیگران باشند و با توجه به بازار کار نامساعد این رشته، به جای چشم داشتن به آگهی استخدامی سازمان ها و شرکت های بزرگ و کوچک، با مطالعه و بررسی روش های جدید کشاورزی در دنیا به دنبال نوآوری و ایجاد مشاغل جدید و بهره برداری بهتر و علمی تر از زمین های کشاورزی باشند.


امید است با تصمیم و همت مسئولان برای حرکت به سمت پیاده سازی کشاورزی توسعه یافته و پیشرفته در کشور و انجام فعالیت های کارآفرینانه توسط فارغ التحصیلان رشته مهندسی کشاورزی، در سال های آتی فرصت های شغلی بیشتری در این بخش برای متخصصان آن فراهم گردد.

وضعیت استخدام مهندس کشاورزی در برخی از کشورهای جهان

آمریکا - پیش بینی می شود میزان استخدام مهندسان کشاورزی از سال ۲۰۱۲ تا سال ۲۰۲۰ رشد ۵ درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط رشد همه مشاغل ۱۱ درصد خواهد بود.

استرالیا - در ۵ سال گذشته میزان استخدام مهندسان کشاورزی رشد منفی ۱.۴ درصدی داشته و رشد متوسط در آینده برای آن پیش بینی می شود.

درآمد مهندس کشاورزی

درآمد مهندس کشاورزی در ایران به طور کامل وابسته به نوع کار و شرکتی که در آن کار می کند و شهر و محل فعالیت و سایر عوامل دیگر است. با توجه به عدم تطابق ظرفیت بازار کشور در این حوزه با میزان فارغ التحصیلان شاخه های مختلف این رشته، درآمد قابل توجهی در انتظار آن دسته از متخصصینی که در پی استخدام می باشند، نیست .

از سوی دیگر بعضی از مهندسان کشاورزی که اقدام به کارآفرینی در روستا و یا شهرستان خود نموده اند، بعد از گذشت چند سال توانسته اند درآمد مورد انتظار و قابل قابلی برای خود و بسیاری دیگر از همشهریان و اطرافیان خود ایجاد کرده و به تولید علمی و بهینه محصولات کشاورزی بپردازند.

در جدیدترین پژوهش صورت گرفته در اواخر سال ۱۳۹۲ توسط تعدادی از متخصصان شغلی کشور، گروه های مختلف شغلی از نظر درآمدی مورد بررسی قرار گرفته اند. بر این اساس متوسط حقوق و درآمد مهندس کشاورزی در سمت های مختلف شغلی استخراج شده است.

برای مهندس کشاورزی در هر سمت حداقل، حداکثر و متوسط درآمد ماهیانه ذکر شده است. به عنوان مثال مهندس کشاورزی که در سمت مسئول کنترل کیفیت کار می کند، در اواخر سال ۱۳۹۲، حداقل درآمد ۶۰۰۰۰۰ تومان، حداکثر درآمد ۱۲۱۰۰۰۰ تومان و متوسط درآمد ماهیانه ۸۰۰۰۰۰ تومان را داشته اند.

درآمد ماهانه مهندس کشاورزی در ایران

همچنین از آنجا که تجربه و سابقه کاری یکی از عوامل موثر در تعیین حقوق و درآمد هر فردی از جمله مهندس کشاورزی می باشد، در بخش دیگری از این پژوهش، درآمد مهندس کشاورزی از نظر سابقه کاری در رده های مختلف سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است. همان طور که در تصویر زیر مشخص است در هر رده سازمانی با افزایش سابقه کاری، درآمد و حقوق مهندس کشاورزی نیز افزایش می یابد.

درآمد ماهانه مهندس کشاورزی به تفکیک سابقه کار

توجه داشته باشید که تحقیق بالا روی شاغلانی که در استخدام شرکت یا سازمانی (اعم از دولتی یا خصوصی) می باشند، صورت گرفته است. در مورد افرادی که کارآفرین هستند و کار مستقلی در حوزه تخصصی شان، راه اندازی کرده اند، شرایط متفاوت است و آنها با توجه به میزان فعالیت، تخصص، تلاش و پشتکارشان، درآمدهای متفاوتی دارند.

درآمد مهندس کشاورزی در برخی از کشورهای جهان

آمریکا -متوسط درآمد سالیانه مهندس کشاورزی مطابق با آخرین آمارها ۷۴,۰۰۰ دلار بوده است.

استرالیا - متوسط درآمد سالانه مهندس کشاورزی ۸۸.۵۰۰ دلار استرالیا (قبل از کسر مالیات) می باشد.

انگلستان - متوسط درآمد سالانه مهندس کشاورزی برای افراد تازه کار بین ۳۰.۵۰۰ تا ۳۸.۰۰۰ دلار، مهندسان با تجربه بین ۳۹.۵۰۰ تا ۵۳.۵۰۰ دلار و برای مهندسان خبره بیش از ۶۱.۰۰۰ دلار می باشد.
مهندسی کشاورزی

شخصیت های مناسب شغل مهندسی کشاورزی

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و ... برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.

به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.
برای شناختن تیپ شخصیتی خود و شناسایی شغل های مربوط به تیپ شخصیتیتان حتما قبل از استخدام آزمون ها و تست های شحصیت شناسی سامانه کارگزینی آنلاین را انجام دهید






مطالب مرتبط

درباره سامانه کاگزینی آنلاین
سامانه کارگزینی آنلاین جهت ارائه خدمات به بخش کارگزینی شرکت های دولتی و خصوصی طراحی شده است و امکانات قابل توجهی را در راستای مکانیزه کردن این بخش ارائه می نماید.

© 2024 - کلیه حقوق مادی و معنوی به سامانه کارگزینی آنلاین تعلق دارد