معرفی شغل مدیر وب سایت(وبمستر)


آشنایی با شغل مدیر وب سایت(وبمستر)

وبمستر

اگر شما عاشق کامپیوتر و اینترنت هستید و توانایی مدیریت و سازماندهی بالایی دارید، این شغل برای شما مناسب است.

مدیران سایت یا همان وب مسترها مسئول نگهداری وب سایت ها می باشند. اطمینان از اینکه وب سایت های تحت نظارت شان به درستی کار می کنند و به کاربران و مخاطبین سرویس مطلوب را ارائه می کنند، از مهمترین اهداف شغلی وب مسترها است. آنها مرتبا سرعت دسترسی به وب سایت و دردسترس بودن آن را بررسی کرده و در صورت ایجاد مشکل به سرعت اقدام به برطرف کردن آن می کنند.

به عبارت دیگر به مدیر یا مسئول ارشد وب سایت، وبمستر می‌گویند. فردی که مسئول طراحی، توسعه، بازاریابی و نگهداری وب سایت است. معمولا یک وبمستر با تمام فوت و فن طراحی گرافیکی،کدنویسی ،برنامه نویسی و همچنین اصول مدیریتی آشناست.

در سایت های کوچک که عمدتا" به صورت شخصی اداره می شود، صاحب وبسایت، همان وبمستر است که انجام امور نگهداری، طراحی و همچنین مدیریت محتوای وبسایت بر عهده‌ی وی می‌باشد. اما در سایت های بزرگتر و سازمانی، وبمستر نقش ناظر و یا سرپرست را ایفا کرده و کارمندان و بخش های زیر دست خود از قبیل کارشناسان پشتیبانی، مسئول روابط عمومی وب سایت، کارشناس فروشگاه اینترنتی، مسئول طراحی و گرافیک، گروه برنامه نویسی و سایر عوامل گروه را رهبری و هماهنگ می‌کند.

تعریف مدیر سایت (وبمستر)


وبمستر شخصی است که در یک سایت نقش اصلی داشته و می‌بایست به امور طراحی و برنامه نویسی آشنایی کامل داشته باشد و بتواند در غیاب دیگر اعضاء به صورت موقت وظیفه‌ی آنان را انجام دهد . وبمستر می‌تواند به عنوان رابط بین مدیر سایت و دیگر پرسنل نیز عمل کند. البته یک سایت به وبمستر متکی نمی‌باشد و وبمستر توسط مدیر کل سایت تایید شده و قابل تغییر است ؛ با این وجود ممکن است مدیر کل سایت ؛ خود ، وبمستر سایت باشد .

وبمستر سایت با دیگر اعضاء رابطه‌ی نزدیکی داشته و آنها را در انجام امور و حتی نوشتن کدهای برنامه نویس راهنمائی و یاری می‌کند .مدیران بخش های مختلف سایت مشکلات و مسائل مربوطه را به وبمستر گزارش کرده و وبمستر با تدبیر و تقسیم کار مسائل را حل و فصل می‌نماید . امروزه با وجود تغییر رویه‌ی وبلاگ ها و تبدیل برخی از آنها ؛ از نظر صفحات و موضوعات متنوع به چیزی شبیه به وب سایت ، شاید بتوان گفت که مدیر یک وبلاگ نیز یک وبمستر است ! و شاید هم نه ؛ مدیر آن سرویس دهنده‌ی ویلاگ وبمستر مورد نظر باشد !

وبمستر کیست؟

به طور کلی به مدیر یا مسئول ارشد مدیریت محتوای سایت وبمستر می‌گویند . فردی که مسئول طراحی ، توسعه ، بازاریابی و نگهداری سایت وب است ، به همین دلیل می‌توان گفت که وبمستر بودن یک شغل است . یک وبمستر با تمام فوت و فن طراحی گرافیک و کد نویسی و برنامه نویسی و همچنین اصول مدیریتی آشناست .

وبمستر چیست؟

وبمستر چیست؟

در سایت های کوچک که عمدتا" توسط یک گروه اداره نمی‌شود ، صاحب وب سایت همان وبمستر است که انجام امور نگهداری ، طراحی ، توسعه وب و همچنین مدیریت محتوای وب سایت بر عهده‌ی وی می‌باشد ، اما در سایت های بزرگتر و گروهی ، وبمستر نقش ناظر و یا سرپرست را ایفا کرده و کارمندان و بخش های زیر دست خود از قبیل بخش پشتیبانی ، مدیر گروه ، مسئول روابط عمومی وب سایت ، فروشگاه ، مسئول طراحی و برنامه نویسی و همه و همه را رهبری و هماهنگ می‌کند

مهمترین وظایف مدیر سایت (وبمستر)

وظایف وبمستر

شما به عنوان مدیر سایت یا وبمستر ممکن است در یکی از شرایط زیر قرار داشته باشید که به تناسب آن وظایف شما تا حدی متفاوت است:وبمستر

مدیر یک سایت شخصی و جمع و جور؛ در این حالت شما باید همه کارهای مربوط به یک وبمستر را خودتان انجام دهید اما در اندازه کوچک و جمع و جور. حتی برنامه نویسی بخش های مختلف سایت، گرافیک و ثبت دامین بر عهده شماست. البته در صورتی که شما تسلط بر برنامه نویسی وب نداشته باشید و با تکنیک های طراحی آشنا نباشید، می توانید از نرم افزارهای مدیریت محتوا که کدهای آماده و طراحی شده را در اختیار شما قرار می دهد استفاده نمایید.

مدیر وب سایت یک شرکت و یا سازمان بزرگ که چندین نفر نیز کارمند دارید و تحت نظارت شما کار نگهداری سایت را انجام می دهند؛ در این حالت شما به کمک یک تیم متخصص، مسئول نگهداری و توسعه یک وب سایت می باشید. بدیهی است برای مدیریت یک گروه تخصصی از کارشناسان، شما نیز باید دارای مهارت های پایه در حوزه های مختلف از جمله برنامه نویسی وب، موضوعات بهینه سازی سایت در موتورهای جستجو و مسایلی از این قبیل باشید.

مدیر مجموعه ای از وب سایت ها در یکی از شرکت اینترنتی یا اینکه مدیر یک وب سایت حرفه ای در یک شرکت اینترنتی که دارای ترافیک بالا و کاربران بسیار زیاد می باشد و کسب و کار آن از طریق اینترنت است. در این حالت نیز شما باید دارای بالاترین تخصص و تجربه در زمینه کاری خود باشید تا بتوانید در دنیای پر رقابت مجازی، وب سایت تحت نظر خود را به بهترین نحو مدیریت کرده و از سایر رقبا پیشی بگیرید.

در مجموع با توجه به اینکه شما در کدام موقعیت شغلی قرار دارید، برخی از وظایف زیر بر عهده شما می باشد:


بررسی و کنترل وضعیت سرور و هاست سایت و انجام اقدامات لازم در صورت نیاز برای رفع خرابی و اشکالات احتمالی

برنامه نویسی بخش های مختلف سایت و توسعه امکانات و ویژگی های آن

تهیه بانک اطلاعاتی از کاربران سایت (جهت اطلاع رسانی و یا تبلیغات خاص(

بررسی صحت لینک‌های موجود در سایت و عناوین صفحات و بروزرسانی آنها در صورت نیاز

بررسی و رفع اشکالاتی که بازدیدکنندگان سایت مطرح می کنند.

ثبت سایت و بالا بردن رتبه‌ی آن در موتور های جستجو با استفاده از تکنیک های بهینه سازی

بررسی نیازهای اطلاعاتی و خدماتی کاربران سایت و برنامه ریزی و هدف گذاری در پاسخ مطلوب به آنها

بررسی مداوم طرح و گرافیک سایت و تلاش برای بهبود آن از طریق الگوبرداری از سایت های معتبر و استفاده از آخرین تکنولوژی های مطرح در دنیای فناوری اطلاعات و طراحی وب

ارائه گزارش های دوره ای به بازدیدکنندگان، مدیران سایت و یا سایر ذینفعان درباره عملکرد سایت

بررسی سایت های پر بیننده و مرتبط با سایت جهت در خواست لینک و یا تبلیغات در آن سایت ها

بررسی مداوم میزان کاربر پسند بودن بخش های مختلف سایت و تلاش جهت ارتقاء سهولت در استفاده از بخش های مختلف سایت برای کاربران

دانش و مهارت مورد نیاز شغل مدیر وب سایت

علاقه به حوزه فناوری اطلاعات و کامپیوتر

علاقه و توانایی در کارهای گرافیکی، طراحی و برنامه نویسی (در صورتی که خود سایت شخصی داشته و مسئول کلیه کارهای آن می باشد)

دقت و توجه به جزئیات

آشنایی با فنون بازاریابی و جذب مخاطب در فضای مجازی

توان سازماندهی و مدیریت مناسب

تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل مدیریت وب سایت وبمستر

با توجه به همه گیر شدن علوم مرتبط با فناوری اطلاعات و کامپیوتر در دنیا، لذا تعداد قابل توجهی از فعالان این حوزه دارای مدارک دانشگاهی و آکادمیک مرتبط نمی باشند و دانش خود را به صورت تجربی و مطالعه کتاب ها و منابع غیر درسی مرتبط بدست آورده اند. اما با این حال مطمئنا تحصیل در یکی از رشته های مرتبط در دانشگاه ها و آموزشگاه های کشور درصد موفقیت و فهم شما از کسب و کارهای اینترنتی را افزایش خواهد داد.

لذا فارغ التحصیلان مدرک کارشناسی در علوم کامپیوتر، مهندسی نرم افزار، مهندسی فناوری اطلاعات و یا کارشناسی ارشد در یکی از گرایش های ارشد مهندسی کامپیوتر و گرایش های ارشد مهندسی فناوری اطلاعات می توانند وارد این شغل شوند.

همچنین برای کسب مهارت های روز دنیا در خصوص نحوه نگهداری و مدیریت وب سایت می توانید دوره های کوتاه مدت تخصصی را در مراکز آموزشی معتبر بخش خصوصی بگذرانید و از آخرین دستاوردها و ابزارهای مدیریت و توسعه وب سایت در این کلاس ها بهره ببرید.

فرصت های شغلی و بازار کار مدیر وب سایت

با توجه به گسترش روزافزون وب سایت های ایرانی، مطمئنا به ازای هر سایت یک نفر به عنوان مدیر سایت، مسئول مدیریت، نگهداری و توسعه آن است. اما بسیاری از وب سایت های مذکور دارای فعالیت تجاری قابل توجهی نمی باشند و می توان چنین استنباط کرد که بسیاری از وب مستر ها از روی علاقه و به عنوان کار موازی در این بخش فعالیت می کنند.

از سوی دیگر بسیاری دیگر از آنها در شرکت های کامپیوتری و اینترنتی استخدام بوده و به صورت تخصصی فعالیت می کنند. برخی نیز برای خود کسب و کاری راه انداخته و درآمد شخصی خود را دارند.

اما به طور کلی بازار کار این شغل در ایران رو به گسترش است و با ادامه این روند، روز به روز نیاز شرکت ها و سازمان ها به مهارت و تخصص وب مسترها افزایش یافته و اهمیت کار آنها بیش از پیش شناخته خواهد شد.

درآمد و حقوق مدیر وب سایت

مدیر وب سایتی که در استخدام سازمان دولتی می باشد، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری درآمد دارد. در بخش خصوصی شرایط متفاوت است. میزان تخصص، تجربه و نوع توافقی که مدیر وب سایت با کارفرمای خود می کند، تعیین کننده میزان درآمد اوست. مدیر وب سایتی هم که سایت شخصی داشته و به صورت مستقل کار می کند، با توجه به میزان تلاش، میزان تبلیغات گرفته از سایر سایت ها و افراد و میزان فروش محصولات و خدمات خود از طریق سایت درآمدهای متفاوتی دارد.
تخصص‌های وبمستر
مهارت

مدیران سایت به چه مهارت هایی نیاز دارند؟


این اولین سوالی است که برای وب مستر شدن باید در ذهن شما شکل گرفته باشد. از آنجایی که وب‌مستران انواع مختلفی از نگهداری و بهینه‌سازی وب را مدیریت می‌کنند، مهارت‌های زیاد در این کار مفید است. در ادامه مهمترین تخصص های وبمستر را با هم بررسی میکنیم

وردپرس و HTML

وب مسترها سهم خود را از توسعه وب انجام می دهند. اگر میخواهید با برنامه نویسی سایت بسازید ابتدا HTML اولیه را یاد بگیرید و اگر میخواهید از سیستم مدیریت محتوا وردپرس برای ساخت سایت استفاده کنید افزونه‌هایی را یاد بگیرید که دوست دارید در صورت استفاده از وردپرس از آنها استفاده کنید.

یافتن ابزارها، پلتفرم‌ها یا میانبرهایی که می‌توانند زندگی شما را آسان‌تر کنند، به شما کمک می‌کند به جای کارهای تکراری و بی‌اهمیت، وقت خود را صرف کارهای عمیق‌تر و جالب‌تر کنید

طراحی گرافیک

وب مسترها نیز به میزان خوبی طراحی وب را انجام می دهند اما یادگیری طراحی گرافیک کیفیت و سرعت کار شما را افزایش می دهد. شما باید با اصول کار با برنامه های گرافیکی به خصوص فتوشاپ آشنایی داشته باشید تا بتوانید بهترین تصاویر یونیک را برای وب سایت تان تهیه کنید.

بهینه سازی سایت (SEO)

سئوی فنی برای وب‌مسترها نیز مهم بوده و درک اینکه گوگل چگونه وب‌سایت شما را رتبه‌بندی می‌کند و محتوایی که جریمه می‌شود کدام است، از اهمیت بالایی برخوردار است. (مطالعه بیشتر : سئو چیست)

تنها ساخت یک سایت وظیفه وب مستر نیست بلکه شما باید تلاش کنید تا سایت در رتبه های برتر گوگل نمایش داده شود تا این وبسایت به درآمد و سوددهی برسد. با یادیگری اصول سئو میتوانید در صفحه اول گوگل حضور داشته باشید و ترافیک بیشتری را به سایت تان هدایت کنید.

تولید محتوا

از آنجایی که بسیاری از وب مسترها برای سازمان هایی کار می کنند که ممکن است کارکنان یا منابع لازم برای استخدام متخصصان خاص را نداشته باشند، مهارت های تولید محتوا نیز می تواند کمک بزرگی باشد. شما باید با اصول تولید محتوا و بازاریابی متنی آشنایی داشته باشید و باید بدانید مشتریان درخواست‌هایی از شما خواهند کرد، و این به شما بستگی دارد که آن را بفهمید یا تحقیق کنید که بتوانید دقیقا آن چه را که کاربر به دنبال آن است را به او بدهید.

مزایا و معایب وبسمتری

این شغل دارای چالش های است که میتواند افراد را به این کار علاقه مند و یا از آن دلزده کند. در این قسمت میخواهیم مزایا و معایب وبمستری را با هم بررسی کنیم.

وبمستری درآمد بالایی دارد و اگر شما در این حوزه تخصص داشته باشید میتوانید درآمد بالایی داشته باشید که این مزیت وبمستری میباشد.

این کار سختی هایی هم دارد وشما باید در ان صبوری زیادی به خرج دهید تا با نتایج خوب رو به رو شوید. شب بیداری برای تحویل پروژه و استرس و هیجان دراین کار از معایب وب مستری میباشد.

در این کار باید با افراد تیم بسیار سر و کله بزنید و اگر روابط اجتماعی بالایی نداشته باشید ممکن است این مورد یکی از معایب وبمستری برای شما محسوب شود.

ضعیف شدن چشم به طر کار های کامپیوتری از دیگر معایبی است که این کار و دیگر کار هایی که با دنیای دیجیتال امروز همسو است با آن درگیر هستند و نمیتوان از آن دوری کرد.

به طور کلی اگر به این شغل علاقه داشته باشید و در این مسیر پشتکار داشته باشید میتوانید مسیر موفقیت را به سرعت طی کنید و معایب آن را به جان خواهید خرید.

چگونه یک وبمستر شویم

ما مجموعه ای از دانش های اولیه را در نظر خواهیم گرفت که برای هر وب مستر مفید خواهد بود. در این قسمت به شما میگوییم که برای وب مستر شدن باید چه مسیری را طی کنید. اگر میخواهید وظایف کمتری داشته باشید میتوانید شغل طراحی سایت را انتخاب کنید که این کار هم درآمد بالایی در ایران دارد. برای آشنایی با مسیر طرااح سایت شدن در ایرن میتوانید مقاله مسیر طراحی سایت را مطالعه کنید.

کار با CMS محبوب

CMS یک سیستم مدیریت محتوا است که شامل ابزارهای لازم برای ایجاد و ویرایش محتوا می باشد. محبوب ترین سیستم های مدیریت محتوا در جهان عبارتند از وردپرس، جوملا، دروپال.

مزیت اصلی CMS آماده این است که شما نیازی به دانستن زبان های برنامه نویسی ندارید. قالب‌ها، پلاگین‌ها و مجموعه‌های وب‌سایت آماده وجود دارد (مخصوصاً تعداد زیادی از آنها برای وردپرس وجود دارد)، تمام مدیریت وب‌سایت از طریق پنل مدیریت انجام می‌شود.

اگر نمیدانید CMS چیست پیشنهاد میکنیم مقاله سیستم مدیریت محتوا چیست را مطالعه کنید.

مدیریت وب سایت

در کار بر روی یک وب سایت کارهای کوچک اما بسیار مهم زیادی وجود دارد، به عنوان مثال، تمدید دامنه، پرداخت هزینه هاست، به روز رسانی افزونه ها و غیره.

تسلط بر این کارها در تئوری بی فایده است، باید در واقع برای انجام آنها تلاش کنید. برای مثال انتخاب و ثبت دامنه کار سختی نیست. داشتن یک دامنه برای یک سال حدود ۲۰۰ هزار تومان هزینه خواهد داشت. قیمت ها ممکن است بسته به نام دامنه ای که انتخاب می کنید و حجم آن متفاوت باشد.

کار با گوگل سرچ کنسول

این ابزار اصلی برای کار سئو است. سرویس Google Search Console داده‌های مربوط به فهرست‌بندی صفحات وب‌سایت شما را در Google نمایش می‌دهد، مشکلات امنیتی را به شما اطلاع می‌دهد و نشان می‌دهد که کاربران چه درخواست‌هایی را برای یافتن وب‌سایت شما وارد می‌کنند. نرخ کلیک و ایمپرشن های سایت تان را میتوانید با این ابزار مورد بررسی قرار دهید و برای بهبود آن ها به دنبال راهکار باشید.

بهینه سازی موتور جستجو

سئوی علمی است که در تقاطع معناشناسی و بازاریابی قرار دارد. از کجا شروع کنیم؟ شما باید مطالعه کنید که موتورهای جستجو اکنون چگونه کار می کنند، نتایج جستجو چیست، ربات های جستجوگر و ارزیاب ها چه وظایفی دارند.

سطح پیشرفته این است که یاد بگیرید چگونه یک صفحه هسته برای یک وب سایت بسازید، کلمات کلیدی را تجزیه کنید و از آنها برای ایجاد سئو فنی مورد نیاز برای مقالات استفاده کنید.

کار در گوگل آنالیتیکس

این سرویس برای ردیابی ترافیک وب سایت و رفتار کاربران در صفحات است. ابزارهای گوگل آنالیتیکس برای یک وب مستر یکی از الزامات است و وب مستر باید بداند چطور رفتار کاربران سایت را تجریه و تحلیل کند و از آن ها برای بهبود ترافیک سایت و تعامل کاربران با سایت استفاده کند.


درآمد این شغل در برخی از کشورهای جهان

آمریکا - متوسط درآمد سالانه این شغل در سال ۲۰۱۳، ۴۶.۰۰۰ دلار می باشد.

استرالیا - متوسط درآمد سالانه وبمسترها در سال ۲۰۱۳، معادل ۵۵.۰۰۰ دلار آمریکا می باشد.

انگلستان - متوسط درآمد سالیانه مدیر وب سایت در سال ۲۰۱۳، معادل ۳۹.۰۰۰ دلار آمریکا می باشد.

کانادا - متوسط درآمد سالانه این شغل در سال ۲۰۱۳، معادل ۴۶.۰۰۰ دلار آمریکا می باشد.
شخصیت

شخصیت های مناسب این شغل مدیر وب سایت

یک وب مستر برای در مسیر وب مستر شدن ویژگی هایی را در خود تقویت کند تا بتواند به سرعت در این مسیر پیشرفت کرده و موقعیت های کاری بیشتری را کسب کند. در این قسمت میخواهیم شما را بیشتر با ویژگی های وبمستران موفق آشنا کنیم:

یک وبمستر در ابتدا باید ویژگی مدیریت را در خود تقویت کند. او باید بتواند امور مختلف را در شرایط حساس مدیریت کند. اگر وب مستر نتواند وظایف را به تیم های مختلف در زمان درست محول کند و در تقسیم وظایف و مدیریت امور تخصصی نداشته باشید امور به درستی تحویل داده نمیشوند و همین امر میتواند باعث نارضایتی مشتری شود.

سازگاری با تیم های مختلف و قابلیت انعطاف پذیری

ثبات شخصیتی

صبور بودن در انجام امور

مقاومت

داشتن پشتکار در انجام امور

پیگیری مداوم امور

خلاقیت و داشتن ایده های نو

همراه بودن با علایق سایر اعضای تیم

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و ... برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.

به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.

برای شناختن تیپ شخصیتی خود و شناسایی شغل های مربوط به تیپ شخصیتیتان حتما قبل از استخدام آزمون ها و تست های شحصیت شناسی سامانه کارگزینی آنلاین را انجام دهید


مطالب مرتبط

درباره سامانه کاگزینی آنلاین
سامانه کارگزینی آنلاین جهت ارائه خدمات به بخش کارگزینی شرکت های دولتی و خصوصی طراحی شده است و امکانات قابل توجهی را در راستای مکانیزه کردن این بخش ارائه می نماید.

© 2024 - کلیه حقوق مادی و معنوی به سامانه کارگزینی آنلاین تعلق دارد