کارنامه سبزها چه کسانی هستند؟ از درخواست برای استخدام تا پاسخ منفی آموزش و پرورش
این گروه در آزمون استخدامی متمرکز دستگاههای اجرایی شرکت نمودند و در مرحله سه برابر ظرفیت پذیرش، نمره قبولی علمی را گرفته اند ولی بعد از مرحله مصاحبه، پذیرفته نشدند و حالا گلایههایی دارند.
این روزها، کسانی که مسیرشان به خیابان قرنی تقاطع خیابان سمیه خورده است، گروهی از تجمعکنندگان را در مقابل وزات آموزش و پرورش دیده اند؛ گروهی که حتی چند شبی را هم در پشت دیوار این وزارتخانه بوده اند
این داوطلبان با شعارهایی چون «کارنامه سبز یک کلام؛ جذب همه وسلام»، «نیروی بازنشسته؛ به جای ما نشسته»، «شعار کارنامه سبز؛ استخدام استخدام»، «رتبه علمی دارم اما هنوز بیکاریم» تقاضای استخدام در آموزش و پرورش دارند.
بحث پذیرش سه برابر ظرفیت و قبولی تعداد مشخص اعلام شده، سیستم جدیدی نیست؛ این اقدامی است که آموزش و پرورش حتی در مرحله کنکور هم انجام میدهد و از بین مجازشدگان و پس از مصاحبه، افراد انتخاب میشوند، پس حالا چه اتفاقی افتاده است که پذیرفته نشدگان این آزمون، گلایه دارند.
کارنامه سبزها نمره قبولی در آزمون علمی گرفتند
به گفنه یکی از داوطلبان: افرادی که در تجمع حضور دارند، در یک آزمون علمی، نمره قبولی گرفتهاند و کارنامه سبز شدهاند؛ همچنین نمرات مصاحبهشان هم بالاست که نشان دهنده لیاقت و توانایی معلم شدنشان است.
وی ادامه داد: آموزش و پرورش با کمبود نیروی معلم روبرو است و شاهدیم که از نیروهای خرید خدمات، شرکتی، حقالتدریس و بازنشسته استفاده میکند؛ پس چرا از نیروی پرانگیزه و پرتوان که نمره علمی را هم کسب کرده است، استفاده نمیکنند.
این فرد با گفتن اینکه چرا از نیروی جوان به جای نیروی بازنشسته استفاده نمیشود، افزود: چرا حالا که ما نمره قبولی را آوردیم باید دوباره در آزمون استخدامی جدید شرکت کرده و مراحل را تکرار کنیم و البته باز هم قبول نشویم
آموزش و پرورش: داوطلبان با آگاهی از شرایط در آزمون شرکت کردند
ناصر سلیمانزاده رئیس مرکز برنامهریزی منابع انسانی و امور اداری وزارت آموزش و پرورش در این باره گفت: در قوانین استخدامی کشور تعریفی برای عبارت «کارنامه سبز» یا عناوین مشابه دیگر وجود ندارد و مطابق ماده (44) قانون مدیریت خدمات کشوری، به کارگیری افراد در دستگاههای اجرایی صرفاً پس از پذیرفته شدن در امتحانات عمومی و نیز امتحان یا مسابقه تخصصی امکان پذیر می باشد.
وی افزود: شرایط و ضوابط مربوط در «دفترچه راهنمای هشتمین امتحان مشترک فراگیر دستگاههای اجرایی کشور» و «دستورالعمل نحوه برگزاری امتحان عمومی و تخصصی برای استخدام افراد در دستگاههای اجرایی» به صراحت اعلام و در آبان ماه 1399 برای اطلاع تمام داوطلبان از سوی سازمان سنجش آموزش کشور، منتشر شده است.
سلیمانزاده در ادامه گفت: بر این اساس داوطلبان شرکت کننده در این امتحان، با علم و آگاهی کامل از شرایط و ضوابط اعلام شده، اقدام به ثبت نام و در آزمون شرکت کرده و در راستای صیانت از حقوق سایر داوطلبان آزمون مذکور، رعایت تمام شرایط و ضوابط آزمون برای همه داوطلبان شرکت کننده الزامی می باشد.
رئیس مرکز برنامه ریزی منابع انسانی و امور اداری آموزش و پرورش از تلاش این وزارتخانه برای جذب ۳۴ هزار و ۸۰۰ معلم در سال ۱۴۰۱ خبر داد و در ادامه گفت: درخواست کارنامه سبزها برای جذب در آموزش و پرورش قانونی نیست و این افراد هم می توانند مانند دیگر داوطلبان در آزمون استخدامی بعدی شرکت کنند.
ایران بسیار دچار کمبود معلم است. آمارهای آموزش و پرورش نشان از کمبود معلم به میزان حداقل ۲۰۰ هزار آموزگار در کشورمان دارد. پس در این شرایط حتما تعیین تکلیف معلمان حق التدریس می تواند تا حد زیادی مشکل کمبود معلم در کشور را برطرف سازد. همچنین برای رفع مشکل کمبود معلم باید شرایط برای جذب تعداد بیشتری آموزگار از میان فارغ التحصیلان دانشگاه ها فراهم گردد. در این بین برخی کارشناسان آموزشی معتقد هستند تعیین تکلیف کارنامه سبزهای آموزش و پرورش نیز می تواند تا حدی مشکل کمبود معلم را برطرف سازد.
کمبود ۲۰۰ هزار معلم در ایران
آخرین مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا درخصوص بازگشایی مدارس نشان از این دارد که بعد از بازگشایی حضوری تمام مدارس مقطع متوسطه دوم همه مدارس مقطع متوسطه اول و ابتدایی نیز بازگشایی خواهند شد و رفته رفته تمام دانش آموزان باید آماده رفتن به مدرسه گردند.
اما در حالی در آستانه بازگشایی حضوری تمام مدارس قرار گرفته ایم که آمارهای وزارت آموزش و پرورش از کمبود ۲۰۰ هزار معلم در سطح کشور برای سال تحصیل ۱۴۰۰-۱۴۰۱ حکایت دارد؛ به صورتی که براساس اظهارات رضوان حکیم زاده معاون ابتدایی وزارت آموزش و پرورش مقطع ابتدایی دچار کمبود حدود ۱۰۳ هزار معلم است.
درضمن، آموزش و پرورش برای این که بتواند برای تمام مدارس شهری، روستایی و عشایری معلم بفرستد و در تمام مدارس نیز سقف حداکثر ۲۶ دانش آموز در هر کلاس را رعایت کند، باید ۲۰۰ هزار معلم دیگر در مقاطع تحصیلی مختلف استخدام گردد.
ولی در حالی آموزش و پرورش با کمبود این تعداد معلم دست و پنجه نرم می کند که سال هاست ده ها هزار نفر از معلمان حق التدریس در صف استخدام در این وزارتخانه قرار دارند و حتی بیش از ۶ ماه است که هزاران نفر از کارنامه سبزهای آموزش و پرورش نسبت به عدم بهکارگیری خود در این وزارتخانه اعتراض دارند و بارها تجمعات مختلفی را برگزار نموده اند.
این در حالی است که کارنامه سبزها اشخاصی می باشند که در آزمون استخدامی متمرکز دستگاه های اجرایی شرکت نموده اند و در مرحله سه برابر ظرفیت پذیرش، نمره قبولی علمی را گرفته اند، اما بعد از مرحله مصاحبه، پذیرفته نشده اند و خودشان اعتقاد دارند که حتما باید در آموزش و پرورش جذب می گردیدند.
جذب ۲۶ هزار دانشجوی متعهد خدمت در مهر ۱۴۰۰
در این شرایط باید اندیشید که آیا آموزش و پرورش می تواند با تبدیل وضعیت معلمان حق التدریس، بهکارگیری کارنامه سبزها و جذب معلم از میان فارغ التحصیلان دانشگاه ها، مشکل کمبود معلم را تا حدی جبران کند یا خیر؟
ناصر سلیمان زاده، رئیس مرکز برنامه ریزی منابع انسانی و امور اداری وزارت آموزش و پرورش درباره آخرین وضعیت جذب معلم در آموزش و پرورش توضیح داد: ما در مهر ۱۴۰۰، حدود ۲۶ هزار دانشجوی متعهد خدمت جذب کردیم که هم اکنون در دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی مشغول به تحصیل هستند و این افراد ۴ سال بعد، فارغ التحصیل می شوند و به جمع معلمان می پیوندند.
همچنین وی افزود: ما در سال جاری، تعداد ۲۵ هزار سهمیه استخدامی از سازمان اداری و استخدامی کشور، برای جذب از طریق ماده ۲۸ اساسنامه دانشگاه فرهنگیان و ماده یک اساسنامه دانشگاه شهید رجایی از میان فارغ التحصیلان سایر دانشگاه ها، دریافت نموده ایم که با توجه به حدود ۹ هزار و ۸۰۰ سهمیه استخدامی باقی مانده از سال قبل، به محض موافقت سازمان اداری و استخدامی کشور برای نشر آگهی استخدام، سازمان سنجش مجموعا برای جذب ۳۴ هزار و ۸۰۰ معلم، آزمون استخدامی برگزار خواهد کرد.
در ادامه این مقام مسئول در وزارت آموزش و پرورش گفت: باید توجه داشت که پذیرفته شدگان آزمون استخدامی بعدی آموزش و پرورش، بعد از گذراندن دوره مهارت آموزی، انشاءالله در سال ۱۴۰۱ در آموزش و پرورش به کار گرفته خواهند شد.
پرونده تعیین تکلیف حق التدریس ها بسته می شود
همچنین سلیمان زاده با تاکید بر تلاش آموزش و پرورش برای تبدیل وضعیت معلمان حق التدریس گفت: ما در سال تحصیلی جاری براساس قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمان حق التدریس، خرید خدمات آموزشی، مربیان پیش دبستانی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی، تا کنون ۴ دوره مهارت آموزی برگزار نموده ایم.
رئیس مرکز برنامه ریزی منابع انسانی و امور اداری آموزش و پرورش در ادامه گفت: حدود ۵۳ هزار نفر از معلمان حق التدریس، خرید خدمات آموزشی، مربیان پیش دبستانی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در اول مهر امسال تعیین تکلیف گردیدند و حکم استخدامی آن ها صادر گردید.
آقای سلیمان زاده تاکید کرد: نزدیک ۳۰ هزار نفر از این افراد نیز در بهمن ماه سال جاری، بعد از پایان دوره مهارت آموزی، تعیین تکلیف خواهند شد تا دفتر تعیین تکلیف معلمان حق التدریس نیز بسته شود.
وی با گفتن مشکل کمبود معلم در کشور ادامه داد: آموزش و پرورش برای مدیریت کلاس های درس بدون معلم از روش های مختلفی استفاده می کند که از جمله آنها می توان اضافه کار معلمان، دو شیفته کردن آن ها، استفاده از نیروهای بازنشسته و سایر روش های قانونی را نام برد.
کارنامه سبزها می توانند در آزمون استخدامی بعدی شرکت کنند
سلیمان زاده در قسمت دیگری از توضیحات خود با گفتن بحث کارنامه سبزها، اظهار داشت: درخواست کارنامه سبزها برای جذب در آموزش و پرورش قانونی نمیباشد و این افراد هم می توانند مثل سایر داوطلبان در آزمون استخدامی بعدی شرکت کنند.
همچنین ادامه داد: برخی کارنامه سبزها به این نکته اعتراض دارند که به دلیل اینکه در استان دیگر کسی با نمره پایین تر از آن ها در آزمون استخدامی متمرکز دستگاه های اجرایی پذیرفته شده است، پس آنها نیز باید پذیرفته و جذب گردند که این درخواست، غیر ممکن و غیرقانونی می باشد.
این مقام مسئول در وزارت آموزش و پرورش تاکید نمود: براساس قانون، استخدام های آموزش و پرورش براساس رشته و شغل و محل انجام می گردد. پس هر فردی براساس شغل، رشته و محلی که خودش انتخاب نموده است، پذیرفته می گردد و آموزش و پرورش نمی تواند که سهمیه یک استان را برای استان دیگر در نظر بگیرد. تجربه نشان داده است که در چنین شرایطی، افراد بعد از یک سال کار در استان دیگر، درخواست انتقالی به استان خود را مطرح می کنند و این مساله منجر به بروز مشکلاتی در سازماندهی نیروهای آموزش و پرورش می گردد.
وی در پایان تصریح کرد: همچنین برای کمک به رفع مشکل کارنامه سبزها درخواست داده ایم سن پذیرش داوطلبان آزمون استخدامی بعدی آموزش و پرورش، یک سال افزایش یابد تا عزیزانی که آزمون استخدامی قبلی، آخرین فرصت جذب آن ها در آموزش و پرورش بوده است، بتوانند دوباره در آزمون استخدامی بعدی شرکت کنند.