زندگی نامه کارلوس اسلیم، تاجر و کارآفرین ثروتمند دنیا
کارلوس اسلیم متولد 28 ژانویۀ 1940، در مکزیکو سیتی است. این کارآفرین مکزیکی توانست به یکی از ثروتمندترین افراد جهان تبدیل شود. هولدینگ او از طریق مجموعۀ Grupo Carso، SA de CV، در زمینههای ارتباطات، بیمه، ساختوساز، انرژی، معدن، خردهفروشی، انتشارات و امور مالی فعالیت دارد.
کارلوس اسلیم هلو تاجر موفق مکزیکی است که بیستمین شخص ثروتمند جهان و اولین میلیاردر آمریکای لاتین است. او صاحب شرکتهای متعددی در مکزیک است.
کارلوس اسلیم هلو کیست؟
کارلوس اسلیم هلو کارآفرین و نیکوکار بزرگ مکزیکی است که طی سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ به عنوان ثروتمندترین شخص در جهان شناخته میشد.
بر اساس مجله فوربز که در زمینه زندگینامه و ثروت میلیاردهای جهان فعال است، کارلوس هلو در آخرین ماه سال ۲۰۲۰ با ثروت ۵۹.۲ میلیارد
دلاری بیستمین فرد ثروتمند جهان به شمار میرود. او همچنین پولدارترین شخص در آمریکای لاتین است.
شرکتهای زیر نظر کارلوس هلو در زمینههای آموزشی، بهداشتی، تولیدات صنعتی، خدمات حمل ونقل، بنگاهها املاک، رسانههای صوتی و تصویری،
خدمات سرگرمی، تفریحی و ورزشی فعالیت میکنند. ثروت او شامل ۴۰ درصد از بازار بورس و ۶ درصد از تولید ناخالص داخلی مکزیک میشود.
گویا کارلوس اسلیم هلو یک تنه صاحب اقتصاد کشور مکزیک است. او همچنین بزرگترین سرمایهدار سهام روزنامه نیویورک تایمز است.
دوران کودکی کارلوس
کارلوس هلو در ۲۸ ژانویه سال ۱۹۴۰ در مکزیکو سیتی به دنیا آمد. پدرش جولیان(نام دیگرش خلیل) اسلیم هلو و مادرش لیندا هلو آتا هر دو جزو مسیحیان
کلیسای مارونی بودند. مسیحیت مارونی شاخهای از مسیحیت کاتولیک است که بر خلاف کاتولیکهای رومی افراد آن حق ازدواج دارند.
خانواده هلو لبنانی تبار بودند.
کارلوس از کودکی تمایل زیادی به شغل تجارت و بیزینس داشت که در این مسیر پدرش جولیان کمک بسیاری به او در زمینه مدیریت امور مالی و حسابداری کرد.
برای اولین بار کارلوس هلو زمانی که دوازده سال داشت در بازار بورس سرمایهگذاری کرد و از آن جا بود که با مفهوم سود مرکب آشنا شد. سود مرکب
سودی تصاعدی است که افرادی که با بورس سر و کار دارند به خوبی با آن آشنا هستند. در سود مرکب وقتی سودی عاید سرمایه اصلی شود در
سودهای بعدی روی خود سود هم سود اضافه میشود و بر این اساس سهام بورس به شکل تصاعدی متحمل سود یا ضرر میشود.
کارلوس هلو از دوران نوجوانی ارزش نظم در تجارت را فهمید و در انجام کارهای مالی از دفتری استفاده میکرد. او در این دفتر تمام امورات مالی
و تجاری خود را ثبت میکرد که همین الآن هم در سن ۸۰ سالگی از چنین دفترهایی استفاده میکند.
دوران نوجوانی
کارلوس اسلیم هلو وقتی که به ۱۷ سالگی رسیده بود در شرکت پدرش کار میکرد و هفتهای ۲۰۰ پزو حقوق میگرفت.
کارلوس اسلیم در مدرسه محل زندگیشان تا دوره دبیرستان را گذراند و سپس برای تحصیل در دانشگاه اقدام کرد. او در دانشگاه ملی مکزیک
ثبت نام کرد و در رشته مهندسی عمران به تحصیل پرداخت. کارلوس اسلیم هلو در کنار تحصیل در رشته مهندسی عمران، برنامهنویسی کامپیوتری را نیز فرا گرفت.
پس از فارغ التحصیلی به جهت علاقه شدیدی که به اقتصاد داشت به شیلی رفت و دورههای متعددی را در زمینه اقتصاد گذراند.
بعدها کارلوس اسلیم هلو گفته بود تجربیاتی که در زمینه برنامهنویسی خطی به دست آورده بود برای ورود به کار تجارت و مدیریت صورت حسابهای مالی مفید واقع شدند.
امپراتوری تجاری اسلیم هلو
گزافه نیست اگر بگوییم کارلوس اسلیم هلو تماما مکزیک را در اختیار خود دارد.
در سال ۱۹۶۵ سرمایهگذاریهای اسلیم باعث شده بود که به سود چهارصد هزار دلاری برسد. این سرمایه باعث شد که بتواند کارگزاری بورس اینورسورا بورساتیل را تاسیس کند.
مدتی بعد شرکت جریتوس دل سور را خرید و کمپانی اینموبیلیاریا کارسو را بنیان نهاد.
در طول زمان کارلوس شرکتهای متعددی را خرید و تاسیس کرد که اگر بخواهیم فقط موضوعات و عناوین شرکتها را نام ببریم چندین صفحه خواهند شد.
خلاصه زندگی نامه کارلوس اسلیم
اسلیم در خانوادهای لبنانی و مسیحی که به مکزیک مهاجرت کرده بودند، متولد شد. پدرش در طول انقلاب 1910-1920 مکزیک ثروت زیادی به شکل املاک و مستغلات به دست آورد. او در کنار برادرانش و در میان آموزههای کارآفرینی بزرگ شد، زیرا گفته میشود که پدرش به آنها پول میداد و در مدیریت این پول به آنها کمک میکرد. این کار باعث شد او بتواند در 12 سالگی اولین حساب خود را باز کند و سهام بانک ملی مکزیک را خریداری کند.
والدین کارلوس اسلیم
کارلوس از پدر و مادری کاتولیک به نامهای جولیان اسلیم حداد و لیندا هلو به دنیا آمد. آنها لبنانی الاصل بودند؛ پدرش در سن 14 سالگی از لبنان به مکزیک مهاجرت کرد. در آن زمان معمول بود که بچههای لبنانی قبل از 15 سالگی به خارج از کشور فرستاده شوند. مادر کارلوس، لیندا هلو، در پارال، چیهواهوا به دنیا آمد. خانواده او در اواخر قرن نوزدهم به مکزیک مهاجرت کرده بودند.
همسر کارلوس اسلیم
کارلوس در سال 1966 در سن 26 سالگی با سومایا دومیت ازدواج کرد. این رابطه تا زمان مرگ او یعنی تا سال 1999 دوستانه باقی ماند. مرگ همسر کارلوس اسلیم، تأثیر بدی بر او گذاشت. با وجود اینکه نه تنها در مکزیک بلکه در سراسر جهان مرد ثروتمندی بود، اما تصمیم گرفت دیگر ازدواج نکند. کارلوس شرکتی را بر اساس نام خود و همسرش به نام CARSO تأسیس کرد؛ همچنین بزرگترین موزه گالری هنری در آمریکای لاتین را به یاد همسرش، Museo Soumaya، افتتاح و نامگذاری کرد.
فرزندان کارلوس اسلیم و سومایا دومیت
کارلوس اسلیم دومیت یک تاجر، پسر ارشد کارلوس اسلیم و یکی از ثروتمندترین مردان ایالات متحده بوده و دارای مدرک مدیریت بازرگانی از دانشگاه آناهواک است.
مارکو آنتونیو اسلیم دومیت پسر دیگر کارلوس است که در حال حاضر ریاست اینبورسا (Inbursa) را بر عهده دارد.
اورت پاتریک، ونسا و یوهانا دیگر پسران اسلیم هستند و تنها دختر او سومایا نام دارد.
شروع سرمایهگذاری کارلوس اسلیم
پدر کارلوس اسلیم در سال 1953 زمانی که او تنها 13 سال داشت، درگذشت. او به دانشکده مهندسی دانشگاه ملی خودمختار مکزیکUNAM) ) رفت، زیرا تصمیم داشت در رشته مهندسی عمران تحصیل کند، او همزمان با تحصیل، برنامهریزی خطی و جبری نیز تدریس میکرد.
اسلیم در رشته مهندسی از دانشگاه ملی خود مختار مکزیک فارغ التحصیل شد و در اواسط دهه 1960 شروع به سرمایه گذاری و تاسیس کسب و کارهای مختلفی کرد که پایه و اساس Grupo Carso شد.
او پس از سقوط اقتصادی مکزیک در سال 1982، زمانی که دولت مکزیک با عدم پرداخت بدهیهای خارجی به دلیل کاهش ارزش پزو، شروع به ملی کردن بانکها و ترساندن سرمایه گذاران کرد، میلیاردر شد. اسلیم پس از خرید با قیمتهای ارزان و کنترل سهام در شرکتهای مختلف، آنها را چنان مدیریت کرد که در طی یک دهه ارزش کل آنها افزایش یافت.
سرمایهگذاری کارلوس اسلیم در مکزیک وخارج از آن
برای بیش از ده سال، سهام کلیدی و لنگر موفقیت اسلیم، مالکیت او بر امتیاز تلفن ملی سابق، Teléfonos de México (Telmex) بود، که به او اجازه داد تا سبد سرمایهگذاری خود را تا شرکتهای فناوری و مخابرات آمریکایی مانند Prodigy و SBC Communications Inc گسترش دهد. همچنین گروه Grupo Carso منافع گستردهای در شرکتهای مکزیکی متعددی داشتند.
در اواخر دهه 1980 اسلیم روابط نزدیکی با Pres برقرار کرده بود. کارلوس سالیناس دی گورتاری و حزب حاکم انقلابی در سال 1990 تلمکس را خصوصی سازی کرد و اسلیم به همراه SBC و فرانس تلکام آن را به مبلغ 76/1 میلیارد دلار خریدند. بعدها اسلیم کنترل مدیریت Telmex را به دست گرفت و از فرانس تلکام فاصله گرفت اما روابط نزدیک خود را با SBC حفظ کرد.
کنترل شدید او بر Telmex باعث ناراحتی رقبای خود و همچنین برخی از مصرف کنندگان منتقد این غول ارتباطاتی شد. بخش تلفن همراه Telmex، América Móvil، در سال 2001 به یک شرکت جداگانه تبدیل شد و چندین سال رشد چشمگیر داشت که در نهایت به یکی از بزرگترین شرکتهای مخابراتی در جهان تبدیل شد.
اسلیم شرکت محصولات و خدمات الکترونیکی بیماران CompUSA را در سال 2000 خریداری کرد. او پس از اینکه متوجه شد توانایی خود را برای تغییر دادن شرکت، اشتباه ارزیابی کرده است، در سال 2007 آن را فروخت.
در سال بعد اسلیم به بزرگترین سهامدار در شرکتهای نیویورک تایمز، کنگلومرای مالی سیتی گروپ، خرده فروش لوکس Saks و خرده فروش لوازم الکترونیکی Circuit City تبدیل شد. در سال 2017، América Móvil اعلام کرد که یک شبکه تلویزیونی اسپانیایی زبان جدید، Nuestra Vision، با هدف مخاطبان مکزیکی-آمریکایی راه اندازی خواهد کرد.
اسلیم که یک مجموعهدار و بشردوست مشهور بود (1994) یک موزۀ هنری غیرانتفاعی به نام Museo Soumaya (به نام همسرش) در مکزیکو سیتی تأسیس کرد. در سال 2011 موزه به ساختمان بزرگتری در شهر منتقل شد؛ ساختار سندان شکل جدید که توسط فرناندو رومرو، داماد اسلیم طراحی شده است دارای نمای پوشیده شده از شش ضلعیهای آلومینیومی است. فضای داخلی این موزه 183000 فوت مربع (17000 متر مربع) فضای نمایشگاهی دارد.
همچنین اسلیم در احیای مرکز تاریخی مکزیکوسیتی نقش داشت و در سال 2000 بنیاد مرکز تاریخی مکزیکوسیتی را تأسیس کرد. به همین دلیل در سال 2004 جایزه هادریان (Hadrian) را از صندوق جهانی بناهای تاریخی به دلیل تلاشهایش در حفظ بناهای مهم فرهنگی دریافت کرد.
همچنین اسلیم در مکزیکو سیتی جوایز متعددی را برای تلاشهای بشردوستانهاش دریافت کرد. یکی از این فعالیتها تأسیس بنیاد کارلوس اسلیم، با تمرکز بر حوزههای سلامت، ورزش و آموزش بود. این بنیاد از طریق سازمانهایی مانند مؤسسه سلامت کارلوس اسلیم پروژههای تحقیقاتی در مورد سلامت عمومی در مکزیک را پشتیبانی میکند.
در سال 2009، بنیاد کارلوس اسلیم با Grameen Trust شریک شد. Grameen Trust یک بنیاد سرمایهگذاری غیرانتفاعی به نمایندگی از بانک Grameen است. این بانک بنگلادشی توسط یک اقتصاددان به نام محمد یونس به عنوان ابزاری برای ارائه وامهای کوچک به افراد فقیر تأسیس شد. این شراکت باعث شد تا برنامه اعتبار خرد گرامین-کارسو در مکزیک راه اندازی شود.
در سالهای 2015 تا 2016 اسلیم علناً از دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواه ریاستجمهوری ایالات متحده به دلیل اظهار نظر نژادپرستانه در مورد مهاجران مکزیکی به ایالات متحده، پیشنهاد ساخت دیوار در امتداد مرز ایالات متحده و مکزیک و تهدید به خروج ایالات متحده از توافقنامه تجارت آزاد آمریکای شمالی (NAFTA) انتقاد کرد.
پس از ملاقات غیرمنتظره بین این دو مرد در دسامبر 2016 (که در آن زمان ترامپ رئیس جمهور منتخب شده بود)، اسلیم دوباره دیدگاه خود را مبنی بر اینکه سرمایهگذاری و توسعۀ اقتصادی در مکزیک بسیار موثرتر از یک دیوار فیزیکی از مهاجرت ناخواسته جلوگیری می کند، ابراز کرد.
خصوصیات اخلاقی کارلوس اسلیم
خانواده اسلیم یکی از ثروتمندترین خانوادههای جهان است. کارلوس اسلیم در جولای 2014 در میان ثروتمندترین افراد نسبت به بیل گیتس، بنیانگذار مایکروسافت، رتبه بالاتری داشت. او یک سرمایهدار به سبک آمریکایی در قرن بیستم است که همیشه به انحصار بیشتر فناوری اعتقاد دارد. او اولین فرد از یک کشور در حال توسعه است که در صدر فهرست فوربس قرار گرفته است.
کارلوس یک مولتی میلیاردر است و ثروت او 5/75 میلیارد دلار برآورد شده است.
کارلوس علاقه ای به خانههای پر زرق و برق در جهان ندارد و همچنین صاحب رانندۀ شخصی نیست و دوست دارد به تنهایی رانندگی کند.
او یکی از طرفداران بزرگ باشگاه بیس بال، نیویورک یانکیز است.
کارلوس یک مرد خانواده دوست است و تا زمان مرگ همسرش در سال 1999 زندگی زناشویی خوشی با سومایا دومیت داشت.
سرمایهگذاریهای کمتر شناخته شده کارلوس اسلیم
تاجر مکزیکی کارلوس اسلیم در آمریکای لاتین نه تنها به دلیل اینکه ثروتمندترین مرد منطقه است، بلکه به دلیل سرمایه گذاریهای کلان خود در بخش مخابرات و کالا نیز معروف است.
اما فراتر از این اسلیم در مکزیک یک سری کسب و کار دارد که بیرون از سرزمینهای آزتک کمتر شناخته شده و شامل لوازم التحریر، کافهها، رستورانها، شکلاتسازیها، بخش سلامت، موسیقی، فروش کامپیوتر، پوشاک و سیگار برگ و… است. بعید نیست در کوتاه مدت، برخی فروشگاههای زنجیرهای، رستورانها و کافی شاپهای سنبورن در کشورهایی مانند برزیل یا آرژانتین، دو اقتصادی که در حال حاضر جزو اولویتهای کارآفرینها هستند، گسترش پیدا کند.
برای کسانی که در مکزیک زندگی می کنند، نام سنبورن به اندازه صحبت در مورد آب و هوا رایج است. با 165 شعبه در سه ماهه سوم 2017، 9 شعبه تا قبل از سال 2016، میتوان گفت که این تجارت زنجیرهای در سراسر این کشور گسترش یافته است. برای اسلیم، پول مهم است، اما علاقه و عشق او میتواند تجارت او را محبوب کند. دو مورد از محبوبترین آنها فروشگاههای سنبورن و سیرز هستند، برندهایی که در ایالات متحده اعلام ورشکستگی کردند، اما این سرمایهدار بسیار با نفوذ در مکزیک توانست آنها را به عنوان یکی از برندهای مورد علاقۀ طبقه متوسط نگه دارد.
لوئیس انریکه مرکادو، روزنامه نگاری که در اوایل دهه هفتاد و زمانی که اسلیم در بورس اوراق بهادار مکزیک کارگزار بود، به Infobae Mexico گفت: «سنبور ناولین شرکت ثبت شده در بازار سهام بود که برای کارلوس اعتبار اجتماعی زیادی داشت.»
در سال 1903 در مرکز مکزیکو سیتی توسط والتر سنبورن، داروساز آمریکایی، داروخانه آمریکایی سنبورن، تاسیس شد. پس از انقلاب مکزیک در سال 1901، سنبورن یک ساختمان تاریخی معروف به La Casa de los Azulejos را اجاره و بازسازی کرد. او آن را به یک رستوران مجلل، چایخانه، فروشگاه، داروخانه و آبنبات فروشی تبدیل کرد.
این مرکز محل تجمعی برای جامعه آن زمان شد. در سال 1946، پس از افتتاح یک سری شعبه در پایتخت، فرانک سنبورن این زنجیره را به شرکت دارویی والگرین شیکاگو فروخت که تا سال 1990 مدیریت آن را در دست گرفت.
یازده سال بعد، کارلوس اسلیم در صحنه ظاهر شد و بیشتر سهام شرکت را خرید و بازسازی ساختمان تاریخی ساخته شده در سال 1737 را آغاز کرد. این شرکت زنجیرهای چندین برند خاص مانند شکلاتهای سنتی را اداره میکند.
در اوایل دهه هفتاد، او یک شرکت چاپ ورشکسته به نام گالاس و همچنین یک معدن شن و ماسه را خریداری کرد. او همیشه به دنبال تنوع بخشی به سرمایه خود بود. او با برندهایی که قبلاً در ایالات متحده بودند به عنوان مثال سنبورن و سیرز کارهای بسیار قابل توجهی انجام داده است.
یکی از شرکت های او Cigarrera La Tabacalera Mexicana (سیگاتام) است که در سال 1981 خریداری کرد. همچنین او مارکهای سیگار برگ مانند Marlboro، Delicados، و Benson & Hedges را تولید میکند. اگرچه در سال 2007 بیشتر شرکت را به فیلیپ موریس فروخت، اما 20 درصد از سهام را حفظ کرد.
برخی از شرکتها
اسلیم هلو شرکتهای متعددی دارد که در زمینه ساخت و ساز، تولید نوشابه، صنعت چاپ، بنگاههای املاک و مستغلات، بطری سازی، معدن، تولید
قطعات خودرو، آلومینیوم سازی، شرکتهای هواپیمایی، مواد شیمایی، تولید کابل و سیم برق، کاغذ، استخراج مس، لاستیک سازی، سیمان،
فروشگاههای خرده فروشی، هتل، مخابرات، نوشیدنی و بیمه فعالیت میکنند.
در سال ۱۹۸۱ اسلیم هلو اکثریت سهام شرکت سیگار سیگاتام را در دست گرفت.
در سال ۱۹۸۲ وضعیت اقتصادی مکزیک به هم ریخت. در شرایطی که شرکتها در آستانه ورشکستگی بودند اسلیم هلو آنها را میخرید و احیا
میکرد و با قیمت بالا میفروخت. این تکنیکی بود که همیشه در زندگی تجاری خود اجرا کرد و به خوبی از آن نتیجه گرفت.
زندگینامه کوتاه پدر کارلوس اسلیم هلو
مشاغل و ثروتهای جولیان اسلیم حداد سبب شد که فرزندش کارلوس راحتتر به یک تاجر بزرگ تبدیل شود. به همین دلیل نیاز است که با زندگینامه جولیان اسلیم حداد نیز آشنا شویم.
پدر کارلوس در هفدهم ژوئیه ۱۸۸۸ در لبنان به دنیا آمد. او در چهارده سالگی از لبنان به مکزیک مهاجرت کرد. قبل از مهاجرت به مکزیک نامش
خلیل سلیم حداد بود که پس از ورود به مکزیک نام خود را عوض کرد و آن را جولیان اسلیم حداد قرار داد. در آن زمان یک اتفاق مرسوم بود که
کودکان لبنانی قبل از پانزده سالگی به کشورهای دیگر مهاجرت کنند چرا که بنابر قوانین امپراتوری عثمانی که لبنان بخشی از آن بود، افراد بعد
از پانزده سالگی باید به سربازی اجباری میرفتند. به همین دلیل کودکان قبل از پانزده سالگی برای فرار از سربازی در ارتش عثمانی به کشورهایی
مثل مکزیک مهاجرت میکردند. قبل از جولیان چهار برادر بزرگتر او به مکزیک آمده بودند.
تاسیس فروشگاه کالای خشک
در سال ۱۹۱۱ جولیان اسلیم حداد یک فروشگاه کالای خشک Dry goods تاسیس کرد. فروشگاههای کالای خشک در واقع فروشگاههای نساجی
بودند که در کشورهای تحت استعمار بریتانیا بنابر نیاز و سلیقه مردم منطقه محصولات خود را ارائه میکردند. در طول زمان این فروشگاهها منسوخ شدند و از بین رفتند.
تا ابتدای دهه سوم میلادی جولیان اسلیم حداد در زمینه املاک و مستغلات وارد شد و در شهر مکزیکو سیتی، پایتخت مکزیک املاک بسیاری با قیمت پایین خرید.
در سال ۱۹۲۶ جولیان اسلیم حداد با لیندا هلو آتا ازدواج کرد. لیندا هلو نیز از خانوادهای لبنانی بود که در اواخر قرن نوزدهم میلادی به مکزیک
مهاجرت کرده بود. آنها با کمک هم مجلهای به زبان عربی را در مکزیک منتشر میکردند. جولیان و لیندا صاحب شش فرزند شدند که فرزند بزرگترشان در زمانی که کارلوس یک نوجوان ۱۳ ساله بود درگذشت.
در سال ۲۰۱۱ بزرگترین برادر کارلوس، جولیان که هم نام پدر خانواده هم بود در سن ۷۴ سالگی فوت کرد.
خانواده کارلوس اسلیم هلو
کارلوس اسلیم هلو تنها یک بار ازدواج کرد. او در سال ۱۹۶۷ با سومایا دومیت ازدواج کرد که در ۱۹۹۹ در گذشت. کارلوس اعلام کرد که ازدواج
بسیار موفقی داشته و به همسرش وفادار باقی خواهد ماند و دیگر ازدواج نخواهد کرد.
آنها صاحب ۶ فرزند شدند که یکی از فرزندان به نام پدرش کارلوس است. انگار که سنت خانوادگی اسلیم است که نام یکی از فرزندان را به نام پدر
قرار میدهند همان طور که پدر کارلوس اسم یکی از پسرهای خودش را جولیان هم نام خودش قرار داد.
سه پسر بزرگ کارلوس اسلیم هلو در کسب و کار خانوادگی و شرکتهای تحت اختیار پدر مشغول به کار هستند و پستهای مهمی را در دست دارند.
نمود شخصیتی کارلوس اسلیم هلو
همه اسلیم هلو را به عنوان یک نیکوکار میشناسند. او در زمینه اهدای عضو فعال است.
اسلیم هلو در سال ۱۹۹۹ یک عمل جراحی قلب را پشت سر گذاشت.
از جمله عادتهای اسلیم هلو همان طور که قبلا اشاره شد این است که امورات مالی خود را از طریق دفاتر فیزیکی کنترل میکند در نتیجه در دفتر کار خود اصلا کامپیوتری ندارد.
تجارت کارلوس به حدی وسیع است که گاهی به شوخی میگوید که توان مدیریت تمام کمپانیهایش را ندارد.
کارلوس اسلیم هلو در دسامبر سال ۲۰۲۰ بیستمین شخص ثروتمند جهان با ثروت ۵۹ میلیارد دلاری شناخته میشود.